Sękacz to „wisienka na torcie” kuchni suwalskiej, stary przepis sięga kuchni Bałtów, mieszkających i żyjących tu niegdyś.Kopa jajek czyli 60 to podstawa sękacza. Sprawdź też czym jest gmo.
Jest to powszechne jaja wykorzystujemy praktycznie do niemal każdej polskiej potrawy. Dobre i wypróbowane jajka czyli te, które zostały wypróbowane przy przygotowywaniu ciasta czy tradycyjnych dań regionalnych jak np. Jajka Farmio praktycznie są doskonałą bazą do regionalnego suwalskiego sękacza.
Jak zdobyć sękacz prosto z Mazur?
Każdy kto pierwszy raz miał niepowtarzalną możliwość zjeść sękacza doskonale wie, jak dobry jest to specjał. Zdarza się, że niektórzy jedzą jego na wytrawnie, choć niewątpliwie to ciasto słodkie niż słone.
Dawne receptury mają napisane, że to właśnie z takiej kopy jajek powstaje idealny specjał regionu. Receptury dzisiejsze ograniczają jajka ich ilość może się wahać od 30 do 45.
Kuchnia i smak Suwalszczyzny to nieprzejedzone bogactwo tysiąca przepisów, w całości praktycznie bazą są jajka i ziemniaki.