![]() |
Źródło: http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_spirulina.html |
Spirulina to niebiesko-zielona odmiana algi. Jej nazwa nawiązuje do spiralnego kształtu. Istnieje na naszej planecie już ok. 3 mld lat, tym samym jest jedną z najstarszych form życia na Ziemi. Dojrzewa naturalnie w przejrzystych i ciepłych wodach: jeziorach, rzekach, zbiornikach wodnych i źródłach. W czasie rozkwitu spirulina wymaga należytej temperatury oraz nasłonecznienia, tym samym za najlepszy punkt do ich rozrostu uznaje się Hawaje.
Jakie składniki budują spirulinę?
Spirulina jest określana jako najbardziej wartościowy składnik jaki egzystuje w środowisku. Składa się z ok. 60-70% białka, 18 aminokwasów, z czego 8 nasze ciało nie produkuje, beta-karoten – źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B12, w dawkach o wiele wyższych niż w warzywach i owocach, kwas linolowy, arachidowy, nukleinowe – DNA i RNA. Spirulina składa się również z żelaza, wapnia i fosforu. Spirulina Hawajska to rodzaj, który ma najwyższą koncentrację składników odżywczych 1 g na Ziemi.
Jakie są walory i korzyści zażywania spiruliny?
Spirulina pożytecznie oddziałuje na nasz organizm, natychmiast się wchłania. Dla najlepszego rezultatu należy przyjmować ją regularnie, już po kilkunastu dniach dostrzega się skutki. Spirulina składa się z pełnowartościowego białka, które jest podstawowym budulcem. Składa się w dużej ilości z chlorofilu, więc doskonale oczyszcza krew, zwiększa wytwórczość białych i czerwonych krwinek. Spirulina wpływa także na przyrost energii, zmniejsza zmęczenie, wspomaga układ odpornościowy i trawienny przez eliminowanie zbędnych produktów przemiany materii z systemu. Dodatkowo wspiera utrzymanie odpowiedniego pH organizmu, tym samym zmniejsza stany zapalne, wzmacnia włosy, skórę oraz paznokcie. Spirulina posiada dodatkowo działanie antywirusowe i antyalergiczne. Niektóre badania dowodzą również działanie antyrakowe, poprzez niszczenie komórek rakowych u ludzi i zwierząt.
Efekty uboczne i przeciwwskazania w braniu Spiruliny
Do chwili obecnej nie potwierdzano efektów ubocznych przyjmowania Spiruliny. Niemniej jednak trzeba kierować szczególną uwagę na jakość produktu. Dużo producentów, aby zredukować jej cenę, wrzuca przeróżne elementy chemiczne oraz wypełniacze, o których rezultatach ubocznych niedużo wiadomo. Osoby uczulone na jod albo z nadczynnością tarczycy, nie mogą brać morskiej odmiany spiruliny, ale słodkowodną. Również ludzie którzy są uczuleni, na owoce morza oraz wodorosty. Zaleca się dodatkowo ustanie zażywania spiruliny w trakcie gorączki. Pewne osoby zaczynające stosować spirulinę, mogą na starcie oczekiwać efektów ubocznych połączonych z oczyszczaniem narządów, takich jak: wzdęcia, zakłócenia trawienia czy gazy. Jest to jednak totalnie naturalny przebieg i zachodzi u niedużej liczby jednostek.